Felesleges urizálásra most nem alkalmas az idő!!!444!

Tisztelt Széchenyi gróf, kedves István, drága Pistám!

Te is tisztában vagy vele, a császári udvar ellen folytatott (idézőjel) szabadságharcnak (idézőjel bezárva) hazudott propagandátok semmilyen más célt nem szolgál, mint az uralkodó osztály pozícióinak megőrzését, hatalmának kiterjesztését, a kritikák elhallgattatását és az onnan érkező fejlesztési források ellopását. Ha már itt tartunk, a (idézőjel) szabadságharcról (idézőjel bezárva) beszélni komolytalan mindaddig, ameddig minden egyes fejlesztés a Bécsből érkező források segítségével valósul meg. Bécs nélkül itt semmi nem épülne!

Az megint más kérdés, hogy a fejlesztési források zöme olyan látványos, ugyanakkor értelmetlen épületekben nyer formát, mint a Pesti Vigadó, az Akadémia, vagy – a közpénzek magánzsebekbe áramoltatásának iskolapéldájaként – a Híd.

Mert ugyan kinek a zsebét gazdagítja a hídpénz?

Erről sosem beszéltek, csak a sikerekről. Az Akadémiáról még szót ejteni is felesleges, egy szűk kör kényelmét szolgálja kizárólag, az országot nem gazdagítja. Mert ugyan mikor fogja látni egy Krassó-Szörény vármegyei román (régiesen: oláh) az Akadémiát? Vagy egy trencsényi szlovák (régiesen: tót v. fehérhorvát)? Soha.

Annak ellenére, hogy sokkal jobban élnek, mint mi.

A szlovákok (régiesen: tótok v. fehérhorvátok), miután az erdőszélről leköltöztek a folyóvölgyek magyarjainak elhagyott házaiba, 10 év alatt többet fejlődtek, mint ez az ország a Portától való függetlenségének visszanyerése (mert szó nincs szerzésről) óta.

Nem is folytatom, meg amúgy is indul a hajóm az emigrációba, ahova ti kényszerítettetek engem. Még annyit szeretnék hozzátenni végezetül, hogy ameddig az Ormánságban a jogfosztottságba kényszerített zsellérek egykéznek, addig az olyan felesleges és drága luxusberuházások, mint a napi 4000 utassal számoló Pest-Vác vasút szimpla provokáció. De inkább nem is támadom, mert meghosszabbítjátok Komáromig.

A népszavazásra, illetve a bécsi udvarhoz felterjesztett kérdésem a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy amíg Árva vagy Máramaros megye szegény lakói kínkeserves munkával is csak alig-alig tudják előállítani a napi betevőre valót a friss irtványföldeken, és az említett vidékeken jószerével nem létezik oktatási és egészségügyi hálózat, addig az állam ne vásároljon közpénzből corvinákat, és ne nyisson egyetemet Pozsonyban a gazdagoknak?

Szerző:

Ambrózy Áron

... kitenyésztésekor a legfontosabb szempont a strapabírás volt. A tenyészállományt először sós kútba és kerék alá tették, cápák közé hajigálták, lelégpuskázták, és a fejük fölött próbarobbantás hajtottak végre atombombával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.