Szegény jövő

Tényleg bajban van az oktatás. A pénteki diáktüntetés általam megkérdezett résztvevői közül senki sem tudta, mikor volt az Aranybulla, de a magyar himnusz megzenésítőjének neve sem ugrott be senkinek, így ezen az információk birtokába csak úgy juthattam volna hozzá a helyszínen, ha elolvasom az Internetet. Nem a kinyomtatottat, hanem a másikat.

De mégsem volt rá szükségem, mivel ezek az információk valamiért nekem megvoltak, pedig, mint megtudtam, ugyanabban a pöcegödör oktatási rendszerben tanultam, mint ők, így se tudás, se készség elvileg. De tény, hogy bizonyos dolgokban az én generációm valóban le van maradva: sokkal rosszabbul pörgetjük a Tindert és nem merünk akkorákat álmodni, hogy az egyetemről kikerülve az azonnal 400 ezer nettó plusz kafetériakurva az alap.

Szerencsére a mai gyerekek mernek álmodni szebb jövőt és szebb jövedelmet, olyat, amibe nem kell energiát befektetni vagy megdolgozni érte, csak úgy készség és képesség alapon jön, de minimum alanyi jogon.

Tényleg jó ötlet volt ezzel a hülyeséggel teletömni a fejüket?

De legalább az eső esett, és így nem látszottak a könnyek, amelyeket az Orbán-kormány bakancsai alatti eltipródás passzírozott ki a diákokból, akiknek elegük van belőle, hogy sok a lecke, hogy sokat kell magolni – meg úgy tanulni egyáltalán. Jövőképük azonban van: a már említett 400 ezer nettó kezdő, csak hogy maradjon még a Király utcai albérlet kicsengetése után romkocsmázásra, ami eddig diákhitelből volt.

Ja, igen, az is rettenetes, hogy vissza kell egyszer fizetni, pedig mehetnének restancia nélkül is mosogatni Londonba.

A 444.hu lelkesen adott hírt róla, hogy volt olyan iskola, ahol a mai események apropóján a diákok több mint fele hiányzott, amitől a hatalom biztosan rettegni kezdett. De az is lehet, hogy nem, és simán csak lesz néhány kiosztott igazolatlan óra. Egyébként a többség illúzióját könnyebben tényleg nehéz lenne megteremteni. Egy gyerek, ha megteheti, nem megy iskolába. Ha meg bizonyos retardált médiamunkások és politikai szédelgők ehhez igazolást hazudnak a lapátfülű, kapafogú hülyegyereknek, akkor pláne nem megy, de a szavazókat a szüleik közül kéne megnyerniük maguknak, azok pedig biztos nem fogják díjazni ezt. Szélsőséges esetben egy-egy pofont félre is tesznek a haladároknak.

Amúgy meg azért is volt jó ez a diáktüntetés, mert senki nem tudta, hogy miért van ott, a legtöbben viszont jó bulinak tartották, ami nyilván szempont, hiszen a haladó fiatalok egyik fő ismertetőjele, hogy bulizni járnak, ahol különböző start up ötleteken gondolkoznak, bár az esetek többségében semmi nem jut eszükbe. Ez persze szintén az oktatás hibája, a történelemóra száraz tényei nyilvánvalóan elnyomják a kreativitást, és akkor még nem is beszéltünk a Fidesz-repülőkről, amik fáradhatatlanul szórják a kemtrélt, aminek olyan hatása van nagyjából, mint az ivóvízbe kevert fluoridnak, vagyis eltompítja  a gyerekek jedi-erejét, hogy előbb-utóbb mindenki a közmunkaprogramban, vagy Mészáros Lőrinc egyik bányájában kössön ki. Nem, nem egy bitcoin bányában, hanem egy igaziban.

Finnországban persze nem így van.

Hogy, hogy van, azt senki nem tudja pontosan, de az egyik haverjuk volt szobatársa olvasta a neten, hogy jobb, és az internet nem hazudik ugyebár, tehát biztosan igaz. Kár, hogy Orbánék ugyanebben az elavult oktatási rendszerben tanultak, ezért nem tudják használni a netet, de még az okostelefon okosabbik részét sem. Csak belehallóznak és zsarnokoskodnak…

Megnyugodtunk, amikor megtudtuk, hogy a rendezvény pártfüggetlen volt, és bosszankodtam is, amikor a Momentum rátelepedett a rendezvényre és a saját szórólapjaikat osztogatták. Biztosan csak a véletlen műve, mint az Utolsó cserkészben, amikor „erre járt, megbotlott, és pont beleakadt a farka”.

Miközben néztem a csillogó szemű gyerekeket, egy kolléga felhívta a figyelmemet a középkori gyerekek keresztes hadjáratának legendájára. Bár a kutatások szerint kamu az egész, úgy tűnik, a baloldal most megvalósítja a 800 éves mesét, hiszen annyira reménytelennek érzik a helyzetüket, hogy tényleg a kiskamaszokat mozgósítják. Ők pedig elhiszik, hogy végre fontosak valakinek a szüleiken kívül, és elhiszik, hogy ettől lesz az övék a jövő.

Szegény jövő.

Szerző:

Dezse Balázs

Máig munkakutya, az egyik leggyakrabban használt pásztoreb. Ebben a minőségében igazi ezermester. A birkákat kizárólag lelki terrorral tereli, hogy a harapások ne károsítsák a gyapjút, a marhákat már megcsipkedi - ellenkező esetben nem vennék komolyan, és egyszerűen ügyet sem vetnének rá.

13 thoughts on “Szegény jövő”

 1. Ez a szösszenet úgy faszság, ahogy van.Se az Aranybullára, se a Himnusz megzenésítőjére nem lesz szükséged, keresztrejtvényen kívül soha! ehelyett, mondjuk meg kéne tanítan az Excel kezelését, mert arra lesz. Ha már a Himnusz… azt is meg kell tanulni végig. Miért is? tisztességes, versenyképes szaktudású szakmunkásokat kéne képezni, és mérnököket, meg technikusokat. A 400000 forint, pedig nem álom, hanem egy reális valóság kéne legyen, egy olyan országban, ahol az árak pont olyan magasak, mint Ausztriában.

 2. Ma minden “megengedett”, amivel a regnáló kormányt támadni lehet! A felsorolt tudáshiány azokat jellemzi, akik ennek a mocskolódásnak felülnek, nincs lényegi súlya, ezt bizonyítja a sovány látogatottság is..

 3. “Mi, az ifjú úttörők köszöntjük a népet, hogy a szebb jövő felé megint nagyot lépett… puff, ott a fal”

 4. Bárvó Balázs!
  Tűpontos, humoros, szarkasztikus, ironizáló. A felét sem érti némelyik szerencsétlen, de nem baj. Én jót nevettem rajta. Csak így tovább!
  Ezek a flaszterproletárok előbb-utóbb a Matka-kanyonba szorulnak vissza, gerillának. Nem baj, nem kár értük.

 5. Liebe Reális. Tegyél a bográcsba 30 liter vizet! Gyújts alá! Tegyél bele egy sűnt, egy mókust egy kígyót, egy békát, egy könyvet, egy petpalackot, egy radiátort, egy zsugorcsövet, egy fizikust, egy esztétát, egy jobbost, egy balost! Keverd jól össze! Mi lesz belőle? Anarchia. És utána jön a diktatúra. És nem a kígyóvállú bölcsészek lesznek a diktátorok. Hajót fognak vontatni a Volgán, pár hónapig.

 6. Hát igen. Kíváncsi lennék, ha a kormányoldal bármely szervezete azt hirdetné meg, hogy jövő pénteken ne menjen iskolába az a tanuló, aki nem ért egyet az afrikaiak és közel-keletiek tömeges bevándorlásával, akkor lenne-e ekkora létszám az órákon, mint amire most a 444 veri a nyálát? Legyenek ugyanazok a feltételek, hiányzás igazolatlan óra, hacsak a szülő nem igazol.
  Ennyit arról, hogy milyen politikai következtetéseket érdemes levonni abból, ha tinédzserek iskolába járási hajlandóságából akarunk politikai sikert kovácsolni.
  A másik a konkrét “követeléshez” menne, azaz hogy mennyire vannak túlterhelve a gyerekek. Kábé semennyire, mert – alapul véve a középiskolákat – az alsó szegmensben (szakközépiskolák) tanuló diákok túlnyomó részét még az amúgy is nagyon gyalázatosan gyenge színvonalú érettségi követelményszinthez lebutított feladatok elvégzésére sem lehet rávenni, így persze az érettségi valójában egy hazugság, ahol sok-sok éretlen senki kap nagy ajándékot egy közös összekacsintós-önlealázós umbulda nyomán. Le nem nagyon hagyják őket morzsolódni, mivel az intézmények létérdeke, hogy legyen értelmezhető tanulói létszám, nehogy bezárják a sulit. A kevés számú ambiciózus gyerek pedig egyáltalán nincs túlterhelve, hiszen ezt a nagyon 1.0-ás szintet otthoni tanulás nélkül is elég jó eredménnyel hozza.
  Mi a helyzet azokban az iskolákban, ahol nem vadásszák a tanulókat, hanem válogatnak közülük? Ott pedig nem titkoltan elitképzés zajlik, aki bírja marad, aki nem, az megy az előbb említett iskolák őt lelkesen fogadó soraiba, és még válogathat is, hogy hol nem lesz túlterhelve, és hol hullik ölébe a szinte színjeles eredmény (a semmiért). A helyére örömmel lép egy olyan, aki bírja, vállalja, végig is csinálja. Persze van egy twilight zone, ahol felmerül, hogy sok a tananyag, értelmetlen tanulni, ezekről szólt a szerző is itt fent, és persze bele lehet vinni őket minden hülyeségbe.
  De összességében ez a leterheltség egy orbitális nagy kamu. Ráadásul ha az iskola és a család nem terheli le a gyereket értelmes dolgokkal, akkor a gyerek maga, a nem kis kapacitásával leterheli magát hülyeségekkel (már a többség, már manapság).
  De mondjuk nem csoda, hogy kivirágzott ez a közkeletű tévedés egy közkeletű és immár politikai hazugsággá, hiszen a valaha és bárhol volt egyik leghazugabb társadalomban élünk. Oké, az egész nyugati civilizáció igen jól teljesít ebben, de mi ráhazudunk még erre is (nem az “órbánkórmányra” gondolok, hanem a szuper kis álszent társadalmunkra, a magyar emberekre).
  A finnekről nem érdemes szólni, mert a mi oktatásunk versenytársai a távol-keleti iskolák. Ott meg egyenruha van, kötelesség és kuss. Ja, meg persze eredmény.

 7. Annak meg még örüljünk, hogy a “Momentum” volt az a szervezet, amelyik “rátelepedett” az úgymond “pártsemleges” eseményre.
  Egy kerületi tanulmányi versenyen a minap az LGBTQ hazai szervezete hagyott szórólapokat a gyerekek székein…

 8. Sajnos ilyen lesz színvonalú kampányra számíthatunk. De nincs gond, míg ennyien vannak.

 9. Ez a “túlterheltség” szindróma a teljes analfabétizmus “kivívásáig” terjed?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.