One thought on “Szemtől szemben”

 1. A jelentéktelen ember, Ha, jelentős kíván lenni minden aljasságra képes és kényszerül. Ennek érdekében szolgául szegődik, szolgálni akar, hasznossá tenni magát, bizonyítani alkalmasságát, másik, már befutott, hatalomhoz jutott senkinél! Így ment ez a történelemben mindig! A jelentéktelen, felnéz, Istenit, vak, nem bírál! A gazdag, elvehet szegény lányt, a szegény legény, gazdag használt vénséget, özvegyet vesz feleségül! Szolgálataiért, pénztelen világban, földeket, falvakat, várakat kapott, ahonnan aztán ő is rabolhatott! Az újkorban hivatalt, funkciót kapott ahol gazdagodhat, közpénz költése, lopása útján!
  Példaképe a jelentős ember! Hatalma van, biztos okos is! Ezért lesi minden szavát utánozza, később felülmúlni igyekszik, (gazemberségben is!) Kegyeit, bizalmát keresi! Alázatos, behízelgő, minden elképzelhető módon igyekszik hasznossá tenni magát! „hasznos idióta, (egy idő óta, mondják háta mögött, ahol sok szemétről tudnak!)

  Vona ÚR Fasiszta alkat az, amely a végből, hogy kímélet és érzékenység nélkül járhasson el, hajlandó bármiféle célok szolgálatába állni, és bármilyen valóságos vagy ál-ideológiát megtanulni és kiszolgálni, melynek céljait azonban, a maga öncélú elvadultságának a törvényeit követve, minden pillanatban átlépi.”
  Különösebb magyarázat nélkül is érthető, hogy a fasiszta alkatú zsidóknak — a koncentrációs táborok meglehetősen korlátozott lehetősége után — most nyílt először alkalmuk impulzusaik szinte korlátlan érvényesítésére. őket nevezte néhány esztendővel később a Rajk temetés egyik szónoka, a rendszer jellegzetes tolvajnyelvén „a személyi kultusz mocsarából előkúszott szadista bűnözők”-nek. A fasiszta alkat jelenléte egyáltalán nem korlátozódott a politikai rendőrség — a későbbi ÁVH — soraira, bár a leginkább patologikus esetekkel természetesen itt találkozunk.

  Általánosságban, amikor gyártulajdonosok, millárdosok, hirdetnek „nemzeti szocializmust!”
  Fasizmus: a legreakciósabb politikai irányzat. A kapitalizmus általános válságának időszakában. „A finánctőke legreakciósabb., legsovinisztább, legagresszívabb csoportjainak nyílt terrorista diktatúrája.” (G. Dimitrov)
  A fasiszta pártok a monopoltőke támogatását élvezve, a néptömegekben élő szociális, elégedetlenséget, a parlamentalizmusból való kiábrándultságot kihasználva, demagóg sokszor ál forradalmi jelszavakat hangoztattak. Az államhatalmat megragadva, azt korlátlanul az imperialista körök érdekei szerint gyakorolják, szociális demagógiája főként, a lecsúszott elemekre, kispolgárságra gyakorolt hatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.